‘La libertad avanza'; el valencià retrocedeix

Escrito por Domènec Garcia i Anglés
Jueves, 25 Abril 2024 13:14

Retallades, privatitzacions, atacs a la llengua i a la memòria democràtica.

Amb eixa carta de presentació, el passat 21 de març el govern valencià d’extremaAmb eixa carta de presentació, el passat 21 de març el govern valencià d’extremadreta va presentar 5 proposicions de llei a les Corts greument lesives per a les classespopulars.

Hui, però em detindré una mica en la de llibertat educativa. Proposició de Llei per laHui, però em detindré una mica en la de llibertat educativa. Proposició de Llei per la“llibertat educativa”. Així titulava el govern del PP-Vox la proposta de llei amb quèl’actual govern valencià introduirà canvis substancials que posaran a la llengua pròpiadel país en una situació d’escac i mat!

Aquesta llei, a l’estil argentí de l’ultra Milei i el seu lema ‘la libertad avanza’, se’nsAquesta llei, a l’estil argentí de l’ultra Milei i el seu lema ‘la libertad avanza’, se’nsven com una ampliació de les llibertats individuals, però al darrere porta benprogramat un ‘negoci’ preocupant: un greu biaix ideològic, antivalencià, classista icensor, amb un rerefons de marginació de la llengua pròpia del País Valencià.

Amb un terme en forma de trampa: “dret a l’elecció”, tan aparentment positiu, peròAmb un terme en forma de trampa: “dret a l’elecció”, tan aparentment positiu, peròque en realitat amaga greus destrosses per al valencià trobem diverses afectacions.Primer desvirtua l’article 6 de l’Estatut d’Autonomia, que reconeix el valencià com allengua pròpia i estableix que se li ha d’atorgar una “especial protecció i respecte”.Contradiu l’esperit de la Llei d’ús i ensenyament del valencià de 1983. Tirant al femanys de polítiques de promoció lingüística, en molts casos massa tèbies, certament,però que eren menudets avanços de normalització.

El fet que aquesta proposició delegue en l’àmbit familiar, botant-se els criterisEl fet que aquesta proposició delegue en l’àmbit familiar, botant-se els criteriscientífics, de professors, mestres i personal professional del món de l’ensenyament, latria de la llengua vehicular en l’ensenyament; suposa obrir una porta altamentperillosa per a la pervivència i promoció del valencià. Cosa que contradiu, entred’altres, jurisprudències rellevants, com la del Tribunal Constitucional, que estableixclarament que no és dret constitucional dels pares decidir sobre la llenguad’ensenyament dels seus fills. O també contradiu compromisos internacionals com laCarta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, que l’Estat espanyol haratificat i que busca garantir l’educació en aquestes llengües; com és el cas delvalencià.

Així les coses, es planteja el govern valencià del PP-Vox fer el mateix i deixar aAixí les coses, es planteja el govern valencià del PP-Vox fer el mateix i deixar al’elecció de pares i mares la decisió sobre altres assignatures com matemàtiques,història, etc.? Veritat que no?

És hora de posar fi a l’arraconament i a l’intent d’extermini de la nostra llengua iÉs hora de posar fi a l’arraconament i a l’intent d’extermini de la nostra llengua icultura. Ens mantindrem ferms i resoluts, sempre a l’avantguarda en defensa delsnostres drets. No cedirem ni un pam en la lluita per preservar la llengua i lestradicions dels nostres avantpassats. Ens tindreu enfront, indestructibles i decidits,sempre!

Domènec Garcia i Anglés
Portaveu de Junts per Faura a l’Ajuntament de Faura

 

 

SUCESOS

SALUD